diumenge, 4 de juliol del 2010

Moció per minimitzar la pujada de l'IVA imposada pel govern de l'Estat


Amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències de la pujada de l’IVA decretada pel govern del PSOE, el grup municipal de Convergència i Unió va defensar una moció en el passat ple municipal de juny, amb la qual es proposava, d’una banda, que l’Ajuntament de Badia analitzés la viabilitat de neutralitzar aquesta pujada, i que repercutirà directament a les butxaques dels veïns i veïnes; d’altra banda, també es demanava que l’Estat Central retorni a l’Ajuntament abona quan du a terme obres públiques. Aquesta moció, que va ser aprovada amb els vots de CiU, ICV-EUiA, PP, AEB i amb l’abstenció del Partit Socialista, diu el següent:

Moció per minimitzar la imminent pujada de l’IVA imposada pel govern de l’Estat

MOCIÓ que presenta el grup de CiU al ple d’aquesta corporació.

El Govern de l’Estat augmentarà dos punts l’IVA (Impost sobre el Valor Afegit) a partir del mes de juliol de 2010 i de forma permanent en el futur, perjudicant, d’aquesta manera, no només a les famílies i les empreses, sinó també les administracions locals.

És una opinió molt estesa entre els experts econòmics que aquest augment pot suposar una disminució del consum per part dels ciutadans, agreujant la crisi econòmica que es pateix en aquests moments. La Comissió Europea va posar de manifest fa unes setmanes que aquesta pujada suposaria una dificultat en la recuperació econòmica de l’Estat espanyol. D’aquesta manera, es preveu una contracció de l’economia espanyola del 0,2% en el tercer trimestre (després d’un creixement del 0,1% el segon trimestre) fruit de la pujada de l’IVA.

Des de la perspectiva institucional, el fet que el nostre ajuntament sigui considerat com un consumidor final, dóna com a resultat que no es pugui deduir l’IVA suportat, tant dels serveis, com dels productes i obres que la corporació contracta. Per tant, caldria reclamar a l’Estat que retorni l’IVA que l’Ajuntament paga quan fa inversions públiques.

En conseqüència, aquest augment de l’IVA comportarà un augment de la despesa corrent de l’Ajuntament i una major dificultat per a realitzar inversions.

A aquesta situació se li suma el marc econòmic general on el nostre Ajuntament té un descens en els ingressos, així com la manca d’un nou model de finançament local que doni una bona resposta a les competències i als serveis que actualment estan desenvolupant.

Tanmateix, i en l’actual situació de crisi econòmica, cal els serveis que l’Ajuntament presta als ciutadans, sigui pròpiament o des de les seves empreses públiques, no es vegin encarits per aquesta pujada general de l’IVA.

En relació als antecedents exposats els sotasignants proposem al ple l’adopció dels següentsACORDS:

Primer.- Que l’Ajuntament de Badia del Vallès, juntament amb els ens dependents del mateix, estudiïn els mecanismes a fi i afecte de neutralitzar la pujada de l’IVA que es produirà a mitjans d’aquest any en les tarifes dels serveis que presta als ciutadans i ciutadanes.

Segon.- Reclamar al Govern de l’Estat que retorni l’IVA que l’Ajuntament de Badia del Vallès abona quan fa inversions públiques mitjançant la modificació de la Llei 37/1992 de l‘IVA.

Tercer.- Comunicar l’adopció d’aquests acords al Govern espanyol, al Govern de la Generalitat i a les entitats municipalistes de Catalunya (FMC i ACM).